Rätt IT-verktyg som företagare

Rätt IT-verktyg som företagare

Som företagare har du en hel del att tänka på och för att underlätta arbetet så gott det går är det vettigt att utrusta sig med rätt teknik, det vill säga användbara och funktionella IT-verktyg. Vid start av ett nytt företag är kanske IT det sista man har i huvudet; det är som sagt mycket att tänka på och själva kärnverksamheten är det som naturligt sett tar störst fokus. Därmed inte sagt att andra sysslor och funderingar är oviktiga, men vissa saker blir helt enkelt inte av.

De flesta verksamheter idag är styrda genom användbara IT-verktyg, som i sin grundform består av någon form av dator kombinerat med en rad nödvändiga mjukvaror samt kringutrustning. Som regel duger en ganska enkel laptop, bärbar dator, fint till detta. Här handlar det med andra ord inte om några kostsamma investeringar. Däremot kommer man behöva en skrivare, koppling mot internet och en och annan programvara som inte redan ingår i datorköpet. Ett operativsystem har de flesta datorer redan idag, så detta kan anses vara avklarat direkt. Dock behöver du ha någon form av Office-paket, som innehåller ordbehandlare och kalkylprogram samt kanske ännu fler funktioner som du kan tänkas behöva. Du kommer också behöva ha en programvara för mejl, om du inte använder en gratisvariant eller en webbaserad mejltjänst (som exempelvis Hotmail).

Det viktigaste när det handlar om IT-tjänster för företagare är dock lagring och backup av bolagets filer; både filer som produceras genom ordbehandlare och liknande samt mejlfiler som också lagras lokalt i datorn. Hursomhelst kan allt hända med tekniska prylar; hårddisken kan plötsligt krascha eller också händer något annat som gör att alla dina sparade filer försvinner. Detta får inte hända, så av den anledningen är det en god idé att titta på någon form av lagringslösning som dessutom har backup. Du kan exempelvis välja en filserver, som kan ligga på en NAS och som har åtkomst via ditt lokala nätverk. En NAS har som regel inbyggda hårddiskar och väljer du en variant som är bestyckad med två hårddiskar kan du använda den andra hårddisken som backup till den första.

Något som också är viktigt att ha är ett fungerande antivirusprogram, så att du inte får problem med datorn eller de filer du sparat. Andra verktyg som kan vara användbara, beroende på din verksamhet, är ett bildbehandlingsprogram för att exempelvis ordna bilderna som ska vara på din webbplats. Dessutom finns det mängder av olika affärssystem, men dessa är ganska kostsamma för ett litet företag.

novelblue