Kom åt dina filer i hemmet

Kom åt dina filer i hemmet

I takt med att tekniken går framåt och hemmen blir alltmer interaktiva, blir det allt viktigare att kunna komma åt sina filer jämt och överallt. Att komma åt filer behöver inte vara så särskilt komplicerat, men tanken här är att ha alla filer på ett enda ställe – det vill säga inte utspritt på flera olika medier eller enheter. Det allra bästa är att ha en central sorts hubb någonstans i bostaden eller fastigheten som man sedan ansluter till på olika sätt och därmed får åtkomst till filerna. Detta är användbart på många sätt; exempelvis för att komma åt dokument i ett litet hembaserat företag eller för att alla i familjen ska kunna komma åt musik- och filminnehåll att spela upp på valfri enhet i nätverket.

Men, vad ska då denna centrala lagringsplats för dina filer vara för något? I sin allra enklaste form kan det vara en extern hårddisk som fysiskt är kopplad till en dator (som då alltid bör vara igång för att inte åtkomsten ska begränsas). Satsar man på denna lösning ska hårddisken vara “delad” i ditt lokala nätverk och åtkomst ska ges till de enheter eller personer som ska kunna komma åt hårddisken och dess innehåll. Egentligen är det inte hårddisken som sådan som är delad i nätverket, utan en specifik mapp som man sätter behörighet på. Exempelvis kan du på den hårddisken skapa en mapp som du kallar “Publik” eller vad som helst, fylla den med det innehåll du vill dela ut och sedan dela mappen.

En lite mer sofistikerad lösning är att använda sig av en NAS. Detta är en sorts server som får stå på strategisk plats i bostaden, men kopplad mot den router som har anslutning till internet. En NAS har oftast en eller flera inbyggda hårddiskar, där du kan förvara dina filer. Smart är att ha åtminstone två hårddiskar i NAS:en eftersom man då kan använda en av dessa diskar som backup genom spegling av den andra hårddisken. I din NAS ställer du in åtkomst, vilka som ska få komma åt filerna. Genom att den är ansluten till internet kan du också komma åt filerna när du är ute och reser, vilket kan vara mycket praktiskt både för företag och privatpersoner.

En central lagringspunkt kan du sedan koppla mot diverse olika enheter som du vill ska ha åtkomst; inte bara datorer utan också exempelvis mediaspelare, tv-boxar och liknande som kan läsa filmfiler, musikfiler, bilder med mera. Du kan också ställa in en backup av dina foton som du tar med mobiltelefonen, så att dessa automatiskt kopieras till hårddisken eller NAS:en. Den här formen av lagring är mycket praktisk och det blir lätt för alla familjemedlemmar att komma åt och dela filer med varandra .

novelblue