Att välja mediaspelare till TV:n

Att välja mediaspelare till TV:n

Idag är det många som väljer att streama allt möjligt innehåll från en enhet till sin TV. Ofta används en mobiltelefon eller en surfplatta som streaming-enhet, där man med hjälp av viss teknik (vanligen Chromecast) för över det som spelas på enheten till TV:n. Denna teknik är mycket finurlig, men ibland kan det vara bekvämt att komma åt filmer, musik, bilder och annat direkt via navigation på TV-skärmen. Särskilt i de fall där man har en egen stor samling av exempelvis film som man vill bläddra bland i TV-soffan. En sådan samling har man lagrad på en hårddisk, som nås på olika sätt. Ett smidigt sätt att komma åt och hantera sin filmsamling är att skaffa sig en mediaspelare. Mediaspelaren kopplas in i TV:n via en HDMI-anslutning (det vill säga en anslutning för överföring av både ljud och bild) och är i sin tur ansluten – antingen med kabel eller trådlöst – till någon form av lagring. En extern hårddisk används enklast genom att koppla in denna direkt i mediaspelarens USB-ingång. Har man däremot en NAS eller liknande kan denna med fördel anslutas trådlöst via WIFI, om hastigheten i det lokala nätverket är tillräckligt hög.

Det finns en rad olika mediaspelare att välja bland på marknaden och vad du väljer beror på vad du ska ha mediaspelaren till – samt hur erfaren användare av tekniska prylar du är. Vissa av de mediaspelare som finns kräver en hel del anpassningar och inställningar innan de fungerar optimalt och det krävs därför ett visst teknikintresse för att acceptera detta. En gammal “klassiker” som fortfarande fungerar i de flesta situationer är Western Digitals mediaspelare WD TV Live. Denna har ett lättanvänt gränssnitt och klarar de flesta filformat – fram tills nyligen, då det kom nyare filformat som den inte riktigt klarar (exempelvis UHD-filmer i HEVC-format). Har man behov av en spelare som klarar de allra senaste formaten, bör man titta på andra mediaspelare.

Nvidia Shield är en så kallad Android-spelare som klarar det mesta och som får toppbetyg av sina användare. Denna är dock ganska dyr och det finns billigare alternativ som är nästan lika bra som Shield. Ett av dessa alternativ kommer från företaget MI och kallas kort och gott för “MI Box”, som har inbyggd Chromecast-funktion och levereras med 2 Mb RAM-minne. Det finns många andra varianter på Android-boxar, men många håller inte måttet.

novelblue