Planerat åldrande inom tekniken

Planerat åldrande inom tekniken

Det är ett relativt okänt begrepp och många förstår inte vidden av dess innebörd. Men planerat åldrande, översatt från engelskans Planned Obsolecence, är ett faktum inom dagens teknik. Koncept härstammar ända tillbaka till 40-talet, där glödlampor designades med en medvetet kort livslängd. Syftet? Att du ska konsumera oftare och mer.

Obsolet teknik

Det låter som ett riktigt påhitt när det påstås att din mobil är tillverkad för att dö. Men det är inte märkligt eller särskilt långsökt om man tänker på det konsumtionssamhälle vi lever i. Nya smarta mobiler släpps veckovis, kan det kännas som, och företagen vill att vi ska köa och be om mer. Att ge teknikprodukterna en förutbestämd livslängd är ett smart drag av företagen, men något du som kund förlorar på.

Produkter som programmeras att dö i förtid är allt från mobiler, musikapparater, vitvaror, datorer, batterier och lampor. Nästan allt du kan hitta i hemmet. Om varorna säljs in med fokus på dess kvalitativa livslängd – så kan du tänka om. “Ny” teknik hamnar på soptippen varje dag, istället för att återanvändas eller behålla sitt värde.

Bläckpatronen som håller längre än vad du tror

En ganska ny upptäckt visar att bläckpatronen i din skrivare är utsatt för det planerade åldrandet. Den nollställer sig själv långt innan innehållet faktiskt tagit slut. Vad du kan göra är att lossa på patronen och sedan återställda den. Då får du tillgång till bläcket som finns kvar samt slipper köpa en ny. Tillåt inte dig själv att hamna hos ett inkassoföretag, och gör det du kan för att lista ut knep för att komma undan det planerade åldrandet.

Spelar det någon roll om tekniken dör i förväg?

Kanske inte. Kanske är det vad vi förtjänar, efter det samhälle vi skapat och gärna lever i. Vi gillar att leva i lyx och vi värdesätter ny teknik. Vi vill inte ha samma mobil i fem år, utan vill helst byta upp oss för varje ny modell som kommer ut. Det finns ingen skam i det och medvetenheten kanske är nog för att fortskrida med livet. Glödlampan slocknar i

förtid:Glödlampan slocknar, men det är bara att gå och köpa en ny.

Det kanske inte är så illa att köpa det billiga alternativet, om tekniken ändå dör under samma tidsram. Idag är tekniken mångas levebröd och hobby, så det är inte konstigt att vi vill ha det senaste och trendigaste. Men frågan återstår alltså om kostnaden är synonym med kvalitén eller om kvantiteten tagit över. Du avgör själv vad som känns rimligt och vad du vill spendera dina pengar på. Men håll ett öga på det där batteriet som tog slut allt för plötsligt, den där tvättmaskinen som gick sönder i mitten av rengörandet av gymkläderna och datorn som segar sig efter två månader.

novelblue