Det självvalda chippet

Det självvalda chippet

Idag har teknologin nått stora framsteg, digitalisering har gjort det möjligt för samhället att existera och verka ute i cyberrymden – smidigt och effektivt. En av de största och vardagligaste tekniska apparaterna som vi skapat, är mobilen. Idag är det nästan omöjligt att vara en del av samhället, om du inte har en tillhörande mobil att använda. Finns det bakomliggande motiv för detta?

Övervakningssamhället

Att samhället ska vara hårt bevakat av staten (eller annan) är ett hett konspiratoriskt ämne. Många böcker och filmer har skapats i ämne. Man brukar tala om människans fria vilja, och dess varande eller icke-varande. Och idag hävdar man att den fria viljan, är vad som skapar den fria marknaden. Men finns det en möjlighet, att allt detta är ett påhitt? När vi sitter med mobilen i handen så bombarderas vi av information, reklam och produktplacering – så hur självvalt kan det vara, när vi helt plötsligt blir sugna på att köpa familjen Kardashians dietmat? Det har visat sig att appar använder olika metoder för att komma åt röstinspelning och kamera. Även olika myndigheter kan komma åt dina personliga uppgifter, så som sms och telefonsamtal. Så när du går in på https://www.zmarta.se/ för att ta jämföra lån för en ny mobil, kan det vara bra att tänka en gång extra.

Något oerhört smart har kokats ihop. Hur får vi människan att vara okej med övervakning och mottaglig för reklam, utan att det ska kännas eller se ut som ett förtryck? Vi ger dem något de vill ha. Med ett pling här och ett pling där, tar vi upp mobilen för att titta på nya färgglada Instagram-inlägg. Men kan det vara så, att alla dina knapptryck adderar upp till företagens portfoliobildande av just dig. Vilken reklam ska vi rikta åt det här hållet? Vart befinner sig den här personen mest?

Är mobilen självvald?

Om det skulle handla om en komplex konspiration, så måste vi ge en eloge till de som styr. Här har vi gått omkring och trott att ett sådant förtryck endast kan ske via exempelvis ett chipp i bakhuvudet, men nu visar det sig att vi själva håller chippet i handen. Man kan närmast beskriva det som händelsen med den trojanska hästen, där man erbjöd “motståndaren” något vackert och spännande, men hade i åtanke att skada.

Många har redan grottat i det här ämnet, att mobilen skulle vara som ett chipp. Det florerar väldigt mycket information just nu som ger belägg för att sociala medier och mobiler faktiskt övervakar och används för att bland annat sälja personlig data för kommersiella syften. Det kan finnas en chans att människan är väl medveten om att mobilen inte bara erbjuder spännande facebook-inlägg och onlineshopping – utan också någon som övervakar varenda steg ute i cyberrymden. Men kanske så är det så, att man inte orkar bry sig. Men här kan ytterligare en smart detalj gömma sig – De som styr är medvetna om att människan kan vara medveten om utnyttjandet av deras tekniska apparater, men de vet att mobilen är alltför spännande att lägga ifrån sig.

novelblue