Löparklockor

Löparklockor

De senaste tio åren har verkligen långdistanslöpning blivit populärt i stora delar av världen. Det märks inte minst på alla prylar som kommit på marknaden för löpare och tekniken har verkligen gått framåt på området. Idag är det inte längre bara tidtagning som är intressant, utan en standardklocka visar idag allt ifrån puls och avlagd sträcka till kaloriförbrukning och antalet höjdmeter. De flesta klockor kommunicerar automatiskt med en smarttelefon, och många appar erbjuder olika tilläggstjänster.

En träningspartner och coach på handleden

En modern löparklocka kan även ge feedback och berätta om träningspasset varit bra eller dåligt, för ett tänkt huvudmål. De flesta klockor använder data som puls och hastighet, samt hur länge man tränar för att se hur det påverkat kroppen. Olika klockor har dessutom olika funktioner, och det verkar bara vara fantasin som sätter gränser för hur användbara klockorna kommer att bli. Redan idag finns möjlighet att tävla mot en virtuell löpare, eller få anvisningar direkt på klockan vilka träningar man bör genomföra. Många verkar vara intresserade av att utveckla löpklockorna ännu mer. Den som har idéer kan vända sig till www.prototyp.se för att få en vettig samarbetspartner i utvecklingsarbetet. Löparklockor beräknas vara en relativt stor teknikmarknad även ett bra tag framöver.

Mer än en app på telefonen

Även om det idag i princip går att ladda ned olika appar på telefonen, vilka gör samma sak som klockorna, väljer de flesta löpare ändå en armbandsklocka. Svaret är förmodligen att dessa är enklare att hantera under löpningen och är betydligt stryktåligare. Man har då även valet att lämna telefonen hemma, särskilt för korta rundor i stadsmiljö, när man vill ha full koncentration på löpningen. Man kan dock gärna samla sin data, via en app som automatiskt genererar olika statistik över löpningen.

novelblue