Framtidens datorer

Framtidens datorer

I ett tidigare inlägg kikade jag runt och försökte sia om hur mobiltelefonerna kommer att utvecklas i framtiden. I det här inlägget tänkte jag göra något liknande men med datorer istället.

Oavsett om du jobbar med datorer, teknikutveckling eller vad som helst så behöver du kanske ett kontor att gå till. Workaround har ett stort utbud av kontorslokaler och kan hjälpa dig att förhandla om hyran och se till att hitta ett erbjudande som passar just ditt företags förutsättningar. Du kan söka bland lediga kontorslokaler på deras hemsida redan nu och lägga grunden som får ditt företag att växa ytterligare. Besök Workaround så ser du vad de kan hjälpa dig med.

Kvantdatorer

Utvecklingen av kvantdatorn är förstås den stora grejen när det handlar om framtidens datorer. Jämfört med dagens datorer är kvantdatorn ett enorm steg framåt i utvecklingen. Faktum är att en enda kvantdator i teorin kommer att ha större kapacitet än vad världens just nu existerande datorer har sammanlagt! Ja, det är sant. En beräkning som skulle ta tiotusentals år att slutföra för en vanlig dator tar inte mer än en sekund för en kvantdator. Problemet är att kvantdatorer i nuläget bara existerar i laboratorier och det är med största sannolikhet ett tag kvar innan det går att utveckla en kvantdator för konsumentbruk. De enda som idag har någorlunda funktionella kvantdatorer är företag som Google och IBM. I dagsläget går de inte att använda för annat än att genomföra abstrakta uträkningar som inte fyller något direkt syfte för vanliga människor.

Mer kraft i mindre paket

Generellt går det att säga att datorutvecklingen förmodligen kommer att fortsätta i samma riktning som den gjort hittills: mer kraft i allt mindre enheter. Men det är inte allt. De flesta experterna är också överens om att datorer kommer att bli viktiga komponenter i olika vardagsföremål. Då syftar jag inte på det som brukar kallas för “internet och things” som handlar om att olika saker i ditt hem kommer att vara uppkopplade. Snarare att det finns mycket som tyder på att vår kläder och vi själva kommer att integreras mer och mer med datorer. Redan nu förekommer det att människor opererar in chip i sina händer. Chip som exempelvis kan ersätta passerkort och användas för att låsa upp dörrarna på jobbet. Chippen har i nuläget ingen egen datorkraft, men det är bara en tidsfråga innan de har det.

Men våra vanliga datorer då? Med tanke på hur viktig miljöaspekten blivit så går vi förmodligen mot att laptops i en nära framtid kommer att bli mer hållbara. Människor är redan nu mindre benägna att betala en stor summa pengar för elektronik som de vet att de kommer att behöva byta ut om bara något eller några år.

novelblue