Framtidens mobiltelefoner

Framtidens mobiltelefoner

Vi har tidigare på den här bloggen skrivit om hur framtidens tekniska utveckling kommer att se ut. I det här inlägget ska vi titta närmare på ett specifikt teknikområde: utvecklingen av våra mobiltelefoner. Det är förstås enormt svårt, för att inte säga omöjligt, att sia om exakt hur en teknisk utveckling kommer att se ut. Baserat på hur våra mobiltelefoner utvecklats över de senaste tio åren och dagens trender ska vi dock tillåta oss att försöka dra några slutsatser.

Vi ska återkomma till framtiden, men hur mår din mobiltelefon idag? Den vanligaste skadan av alla på en smartphone är utan tvekan en sprucken skärm, ett fel som är relativt lätt att åtgärda. Gigamex erbjuder snabba reparationer och möjligheten att betala med Klarna, vilket betyder att du kan laga din mobiltelefon idag och betala senare via faktura eller avbetalning. Varför inte laga skärmen på din iphone x så att den är i gott skick för den närmsta framtiden? Med det sagt börjar vi titta på vad vi kan förvänta oss av utvecklingen av mobiltelefoner det kommande decenniet.

Några förutsägelser

  • Projektorer – Kameror har vid det här laget varit standard i mobiltelefoner under ett flertal år. Under de närmsta 10 åren kan vi förvänta oss att också projektorer kommer att bli standard. Du kommer med andra ord inte behöva titta på dina foton och bilder på mobilens lilla skärm utan kommer att kunna projicera dem på väggen.
  • Trådlös laddning och överföring – Det blir allt vanligare med mobiltelefoner som går att ladda trådlöst. Med det sagt är det förmodligen ett tag kvar innan möjligheten att ladda mobilen med sladd försvinner helt. Om vi blickar framåt är det dock inte alltför vågat att gissa att mobiltelefonerna inte kommer ha några portar alls inom tio år, ingen usb, inga eluttag eller något annat. Allt kommer att gå att göra trådlöst.
  • Infraröd teknologi – Kamerorna kommer att utrustas med infraröda sensorer och möjlighet att ta kort utan blixt nattetid.
  • Skärmytan kommer att öka – Redan nu är ration mellan skärmyta och kropp väldigt liten. I framtiden kommer troligtvis 100% av mobilens framsida att utgöras av skärmyta.
  • Större hårddiskar och ramminne – Till de mer självklara förutsägelserna hör den att lagringsutrymmet och ram-minnet kommer att bli större. Räkna med att 12Gb i ram och 512Gb i lagringsutrymme kommer att vara minimum för de flesta modellerna.
  • Alla mobiltelefoner kommer att vara vattentäta? – Vattentäta mobiler var vanliga för några år sedan och började sedan av någon anledning försvinna från marknaden. Under 2019 kunde vi dock se att fler av de stora tillverkarna började släppa vattentäta modeller igen. Med tanke på att fler efterfrågar tåliga mobiler (mot bakgrund av miljö- och klimathotet) kan det innebära att alla modeller i framtiden kommer vara byggda enligt IP68-standard.
novelblue