Kommunikationsappar

Kommunikationsappar

Under slutet av 1990-talet, långt innan dagens kraftfulla smartphones och appar, var ICQ det populäraste datorprogrammet för textkommunikation. Det är en så kallad direktmeddelandeklient där man, till skillnad från att skicka meddelanden via e-post, chattar med varandra i realtid.

I början av 2000-talet blev dock ICQ ikapp-sprunget av Microsofts MSN Messenger, som senare (2005) bytte namn till Windows Live Messenger men fortfarande kallades MSN i folkmun. Från början hade MSN enbart textkommunikation via chatt men byggdes med tiden på med röstsamtal och senare även videosamtal, för de som hade en webbkamera till datorn. Detta var i tider då bredband fortfarande var relativt nytt i Sverige och något som inte alla hade tillgång till.

Parallellt med detta växte även Skype fram som en konkurrent till MSN. Detta svenskutvecklade program dök upp 2003 och var från början nischat på röstkommunikation över internet, så kallad IP-telefoni. Det hade för sin tid en överlägsen ljudkvalitet jämfört med konkurrenterna. I praktiken innebar Skype att man kunde ringa gratis utlandssamtal över internet till andra med programmet installerat, vilket då var smått revolutionerande. Ljudkvaliteten var dessutom bättre än vid ett vanligt telefonsamtal. Med tiden kom även Skype att byggas ut med videosamtal och bättre chattfunktionalitet. Idag förknippar de flesta förmodligen namnet Skype med videosamtal.

2011 köpte Microsoft upp Skype, vilket innebar att nu satt på två konkurrerande direktmeddelande-klienter – Windows Live Messenger och Skype. De både klienterna kördes under en tid parallellt, men i slutet av 2012 meddelande Microsoft att de skulle fasa ut Windows Live Messenger och slog i och med det ihop det med Skype, så användarna kunde få sin kontaktlista från MSN integrerad med Skype.

Under denna period började även smartphones bli allt mer populära och många av meddelandetjänsterna kom även som appar till mobilen. Idag finns både Skype och till och med gamla ICQ som mobilappar. Det har dock även dykt upp en rad nya meddelande-appar där många av dem enbart finns för mobilen. Till och med Facebook har sedan en tid tillbaka sin meddelande-app Facebook Messenger. Ursprungligen krävde den att man hade ett Facebookkonto men idag går det att ladda ner deras Messenger separat och registrera sig via sitt telefonnummer, om man saknar ett konto på Facebook. Andra mobilappar i samma kategori som är värda att nämna är WhatsApp, Kik, Snapchat, Viber och Telegram.

Trots de stora kommunikationsmöjligheterna som dagens avancerade smartphones erbjuder passar det inte att använda mobilen vid alla tillfällen. För mer professionellt bruk är en dedikerad komradio, även kallad walkie-talkie, bättre lämpad. Från början utvecklades dessa för militärt bruk men används idag inom flera yrken. De är även relativt billiga numera, men behöver man ett stort antal kan kostnaden lätt springa iväg. Ska man till exempel anordna ett större evenemang kan man istället hyra in komradio vid behov för att komma billigare undan. En av de stora fördelarna med en komradio, jämfört med en smartphone, är att de är bättre lämpade för utomhusbruk då de ofta är mycket stöt-tåligare samt IP-klassade så de tål smuts och vatten.

novelblue