Utvecklingen av robotdammsugare

Utvecklingen av robotdammsugare

Robotdammsugare finns idag i en mängd olika märken och modeller, med priser från någon femhundralapp upp till femsiffriga belopp, så det kan vara svårt att välja i djungeln för den oinsatte.

De allra enklaste modellerna måste laddas manuellt och har inget lokalsinne, utan kör bara omkring slumpmässigt i hemmet. Robotdammsugare som automatiskt återvänder till laddningsstationen har dock varit standard i många år nu, likaså infraröda sensorer på undersidan som gör att de inte kör ner för trappor. Schemaläggning av städtider är också något som länge varit en grundläggande funktion.

 

Ersätter inte den vanliga dammsugaren

Värt att påpeka är också att en robotdammsugare inte ersätter en vanlig dammsugare och är med andra ord kanske inte till så stor hjälp vid till exempel en flyttstädning i Sandviken eller för att dammsuga möblerna i fritidshuset. Vid vanlig vardagsstädning några gånger i veckan kan den dock hjälpa till att hålla dammet i schack, så det inte lägger sig som en tunn grå hinna över allt i rummen.

För några år sedan började det bli allt vanligare att kunna styra, schemalägga och se status på sin robotdammsugare via en app i mobiltelefonen, genom att den kopplar upp sig över det trådlösa nätverket hemma. Att kunna starta sin robotdammsugare från jobbet genom att bara plocka fram mobilen är onekligen smidigt och idag hittar man denna finess även hos de lite billigare modellerna i mellansegmentet.

Skapar en karta

Numera finns även självtömmande robotdammsugare där själva laddningsstationen har en inbyggd dammsugare som suger ur dammbehållaren, även om detta är en finess man främst hittar hos de dyraste modellerna.

En milstolpe för robotdammsugarna var när de fick lokalsinne så de faktiskt kunde börja hålla koll på var de redan hade dammsugit. Neato var tidigt ute med denna teknik då deras robotdammsugare med hjälp av laser skannar av rummen och skapar en karta över dem som de sedan kan navigera efter. Idag använder sig flera andra tillverkare av en liknande teknik, fast då oftast en kamerabaserad sådan eftersom det blir billigare rent komponentmässigt.

Artificiell intelligens

Det senaste inom utvecklingen av robotdammsugare är att de kan skilja på olika rum så man kan städa enbart vissa rum vissa dagar, istället för hela hemmet. Det börjar även bli vanligare med virtuella barriärer som kan ritas ut direkt i mobilappen, istället för att man behöver ställa ut små IR-sändare på golvet eller placera ut magnetband där robotdammsugaren inte får köra.

Artificiell intelligens (AI) är också något som har börjat dyka upp i robotdammsugare på senare tid, där vissa modeller med hjälp av AI kan se vilken typ av föremål de har framför sig på golvet och fatta olika beslut beroende på vad de ser. Det här är ett område som högst sannolikt kommer växa de kommande åren med följden att robotdammsugarna blir betydligt smartare än vad de är idag.

novelblue