Internetrevolutionen
- maximilian
- dec, 13, 2018
- Teknik
- Kommentarer inaktiverade för Internetrevolutionen
Det var inte längesedan man var tvungen att ha tillgång till dyra tryckpressar och olika distributionskanaler för att kunna trycka tidningar och böcker och nå ut med dem. Detta gjorde att bara de resursstarka hade möjlighet att nå ut till en större publik med sitt budskap.
Men tack vare den tekniska utvecklingen och internets stora genomslagskraft under 2000-talet kan idag vem som helst bli sin egen journalist, TV-producent eller radiopratare. Under slutet av 1990-talet, när internet fortfarande var relativt nytt för gemene man, krävdes det fortfarande en hel del tekniskt kunnande för att skapa en egen webbsida.
Bloggar
Sedan kom de första bloggplattformarna och gjorde det betydligt enklare för folk att skriva om sig själva, sitt specialintresse eller vad man nu ville förmedla till sina läsare. Det räckte i princip att veta hur man använder en ordbehandlare för att kunna publicera sina inlägg. Det här innebar att vem som helst nu kunde skriva texter som hela världen kunde läsa, utan att det kostade särskilt mycket pengar då de flesta bloggplattformar är gratis i sitt grundutförande.
Idag är WordPress den i särklass populäraste bloggplattformen och vem som helst kan registrera ett gratiskonto på WordPress.com för att komma igång och blogga direkt. Om ens blogg blir populär eller om man bara vill ge ett mer professionellt intryck av den, kan man knyta ett eget domännamn till den för att slippa ha wordpress.com i slutet av webbadressen. Störst i Sverige på .se-domäner är loopia, som med en rabattkod kan göra det billigt att registrera sin första egna domän där.
YouTube
Något annat som har blivit stort under 10-talet är video på nätet; numera vem som helst kan filma, redigera och sedan ladda upp sin egen film på YouTube, som är den i särklass största videoplattformen idag. Innan internet behövdes både dyr filmutrustning och särskilda sändningstillstånd eller kontrakt med stora TV-kanaler för att kunna nå ut med videomaterial på detta vis till hela världen. Idag räcker det istället med ett gratis YouTube-konto och en smartphone som i princip alla redan har. Dagens kraftfulla smartphones kan filma i 1080p (FullHD) och inte sällan även i 4K-upplösning. Det här gör att vem som helst har möjligheten att bli en TV-stjärna, eller snarare sagt YouTube-stjärna.
Podcast
Detsamma gäller för radiomediet där podcast har blivit väldigt stort de senaste åren. Det är i praktiken radioprogram som man kan prenumerera på i sin smartphone eller dator och lyssna på när det passar en. Det finns idag en mängd olika poddar som ofta är nischade på specifika ämnen.
Det enda man egentligen behöver för att komma igång med en egen podcast är en smartphone eller dator samt internetuppkoppling. Idag finns mobilappar och datorprogram för allt från inspelning till redigering och publicering av en podcast. Det är egentligen bara ens egen fantasi som sätter gränserna. Så sätt igång att skapa material och låt världen höra vad du har att säga, oavsett om det är i form av text, ljud eller video.