Välj rätt dator för dig

Välj rätt dator för dig

Har du svårt att välja dator? Du är definitivt inte ensam; många har samma problem och det gör inte saken bättre att vi hela tiden bombarderas av reklam från många olika butiker och företag som säljer datorer. Den ena kampanjen avlöser den andra och det enorma utbudet av datorer kan stundtals kännas som en riktig djungel. Lugn, bara lugn. Ofta är det inte så stor skillnad mellan datorer, åtminstone inte de som befinner sig i samma prisklass. Tillverkarna tittar på varandra när de ska producera sina modeller, vilket innebär att det finns en mängd datorer på marknaden som är likvärdiga. Självklart kan de skifta i kvalitet, men för det mesta är det samma sorts komponenter man får när man köper sig en dator.

Till att börja med då; vill du ha en bärbara dator eller en stationär? Det finns de som fortfarande föredrar en stationär variant, särskilt de som vill kunna byta en del komponenter på egen hand: nätverkskort, grafikkort, ljudkort och annat som personifierar eller förbättrar datorn på olika sätt. Den stationära datorn kräver dock att man skaffar en separat skärm, tangentbord, mus och annat som är ett måste.

De allra flesta idag väljer en bärbar dator, eller laptop som de också kallas. Dessa väljs för att de är smidiga att hantera, flytta med sig och för att de designmässigt tar mindre plats i ett rum. Förr låg de bärbara datorerna ganska långt efter de stationära vad gäller prestanda, men numera finns det ingen anledning att välja bort en laptop enbart för detta – de är numera lika bra i detta hänseende. Det finns till och med renodlade speldatorer idag i bärbara form, där det sitter kraftfulla grafikkort och mycket RAM-minne.

En bra regel när du ska välja en ny dator är att se till vad du behöver ha. För det första; vad använder du datorn till? Ska du använda den till att spela spel, bör du ha en speldator som beskrivits ovan. Annars riskerar spelen att hacka och bli ospelbara, vilket förstås är tråkigt. Om du däremot kommer använda datorn till att surfa på nätet och skriva texter i Word, ja då klarar du dig med vilken instegsmodell som helst – det vill säga den billigaste varianten som du hittar i butiken.

De flesta datorer idag, om vi här fokuserar på PC, har någon version av Windows förinstallerad där de allra senaste har Windows 10. Vad gäller ordbehandlare och kalkylprogram etc. så finns det ofta ett förinstallerat Office-paket, men detta fungerar bara en kort tid och måste sedan köpas. Dock finns det gratisalternativ till Microsoft Office, så man behöver egentligen inte betala för ett sådant om man inte känner sig “tryggare” med Microsoft-alternativet. Det man inte ska missa att ordna är ett antivirusprogram, men även här finns gratisversioner som fungerar utmärkt för en vanlig hemmadator.

novelblue