Teknik – ett brett spektrum

Teknik – ett brett spektrum

Vad är egentligen teknik?

Fenomenet kan betyda så oerhört många saker och det är svårt att sätta ord på dess faktiska betydelse. Det kan delas upp i ett oändligt antal underkategorier. Trots det förhåller sig fenomenet intakt och ordet ser exakt likadant ut hur vi än vänder och vrider på det.

När vi pratar om begreppet i fråga kan det innefatta allt ifrån en teknisk fotbollsspelare till en teknik som används inom exempelvis ogräsbekämpning . Det är inte fel att likna tekniken vid en förmåga att kunna hantera något komplext på ett visst sätt. I flertalet fall går det dessutom ut på att det även ska se enkelt ut när det utförs.

Konstant förändring

Tekniken har i stor utsträckning gått från att vara ett sätt att kontrollera situationer till att få situationen kontrollerad. Den förknippas sedan något eller ett par decennier tillbaka med allt nytt som omvärlden får ta del av och inte sällan handlar det om elektroniska prylar såsom datorer, surfplattor eller smarttelefoner. Den gemensamma nämnaren för all form av teknik är att den precis som vår planet i övrigt är under konstant rörelse samt förändring. Idag har det dessutom gått så pass långt att de tekniska prylar som från början var tänkt som en hjälpande hand idag har utvecklats till något som nästan tagit över hela vår vardag. De har satt sin prägel på samhället vilket utformats så att vi inte ska klara oss utan dem.

Alla får ta del av kakan

Teknik är på ett eller annat sätt något för oss alla. Barn som vuxna, kvinnor som män. Det finns i det här fallet liksom ingen skiljelinje eller utlämning av någon eller något. Det är något som växer fram både av oss samt för oss. Vi har skapat det dels för att det finns behov och dels för att tänja på gränser. Frågan är bara vart dessa går?

novelblue