Robotgräsklippare allt vanligare

Robotgräsklippare allt vanligare

Att skaffa en robotgräsklippare som automatiskt klipper gräsmattan där hemma blir allt vanligare. För tio år sedan var en robotgräsklippare lite av en lyxprodukt, men idag finns flera lågprismodeller från runt 4000 kronor och uppåt som gemene man har råd att skaffa.

Begränsas av en kabel runt tomten

Grundfunktionaliteten hos robotgräsklipparna har inte förändrats särskilt mycket sedan 1995, då Husqvarna lanserade den allra första modellen för konsumentmarknaden. För att robotgräsklipparen ska veta var den får och inte får köra lägger man ut en begränsningskabel runt hela tomten. Sedan kör roboten omkring slumpmässigt över gräsmattan och man kan oftast schemalägga vilka dagar och klockslag den ska klippa på. När man väl har installerat och programmerat allt så sköter klipparen sig själv. Den åker till och med till sin laddningsstation och laddar batteriet när det börjar bli svagt, för att sedan åka ut igen och klippa klart.

Robotgräsklippare använder sig av en klippmetod som kallas mulchning. Det innebär att toppen av grässtråna klipps av och sprids över gräsmattan, ungefär som med en saltspridare, fast det är istället små bitar av gräs som strösslas över marken och blir till gödning så att gräset växer bättre.

Styr gräsklippningen från mobilen

En trend vi kunnat se de senaste åren är hur robotgräsklipparna blivit allt mer uppkopplade. Idag finns det även billigare modeller som har stöd för att styras via en app i din smartphone. De flesta använder sig av wifi, medan andra kommunicerar över Bluetooth. Fördelen med wifi är att man kan styra sin robotgräsklippare från jobbet, eller annan plats utanför hemmet, medan Bluetooth gör att man begränsas till en räckvidd på runt tio meter från robotgräsklipparen.

Än så länge är i princip alla robotgräsklippare på marknaden beroende av tidigare nämnda begränsningskabel runt gräsmattan, men iRobot har nu tagit fram en modell som ska fungera helt utan kabel. Den bygger istället på en helt trådlös lösning med radiosändare som man placerar ut i trädgården och som robotgräsklipparen sedan kan lokalisera sig efter. Den går ännu inte att köpa men kommer börja säljas i vissa länder under andra halvan av 2019.

En annan trend bland robotgräsklipparna är hur de har börjat få stöd för smarta högtalare som Google Home och Amazon Echo. Det innebär att man bland annat kan starta gräsklippningen med rösten via dessa smarthögtalare.

Stöldskydd

Robotgräsklippare är ju dessvärre också ganska stöldbegärliga, men de lite mer påkostade modellerna bruka ha GPS, vilket gör att man lätt kan spåra roboten via mobilappen om den skulle “få fötter”. Även de billigare modellerna brukar ha stöldskydd i form av PIN-kod som krävs för att kunna starta robotgräsklipparen, samt ett högt pipande larm som drar igång om någon bär iväg men den utan att knappa in rätt kod. Dessutom brukar de vara knutna till sin specifika laddningsstation, vilket gör att inte kan startas från en annan station.

novelblue