Det uppkopplade hemmet

Det uppkopplade hemmet

Det kan kännas som att det inte var så längesedan som datorn var den enda prylen i hemmet som var uppkopplad till internet. När smartphones och surfplattor började bli populära för några år sedan skaffade folk även en trådlös router hemma för att kunna surfa från vilket rum de ville och från flera enheter samtidigt.

Smart-TV är också något som har blivit allt vanligare i hemmen på senare år, det vill säga en internetuppkopplad TV som man kan ladda ner och installera appar på, för till exempel Netflix och SVT Play. I och med att sensorer och kretsar blivit mindre, strömsnålare och billigare att tillverka har allt fler saker börjat kopplas upp, bara för att det går.

 

Styr lamporna från mobilen

Den gamla hederliga glödlampan byttes ju för några år sedan ut mot energisnåla LED-lampor och nu har dessa lampor även blivit internetuppkopplade. Vem hade kunnat ana det för 20 år sedan? Genom att byta ut sina lampor mot uppkopplade diton kan man styra sin belysning från en app i mobilen och ställa in saker som färg, ljusstyrka och även få lamporna att blinka i takt till musik. Det är nästan bara fantasin som sätter gränserna här. Till exempel kan man få lampan i ett visst rum att lysa grönt när det ringer i mobilen eller blinka blått när man har fått ett e-postmeddelande.

Något annat som är populärt är uppkopplade övervakningskameror som nu kan köpas relativt billigt av gemene man. Det gör att man direkt i sin smartphone kan hålla ett öga på hemmet när man är på jobbet eller har åkt på semester. Man kan numera även byta ut sitt dörrlås till en uppkopplad variant, vilket innebär att man kan låsa upp dörren på distans. Praktiskt till exempel om man ska få besök av hantverkare när man är på jobbet.

Google satsar på uppkopplade prylar

Det finns även smarta cykelstöldskydd med GPS-spårsändare som kan gömmas i styret och slår larm ifall cykeln börjar flytta på sig när den inte ska det. Idag finns det till och med uppkopplade sexleksaker. På sidor som vuxen.se kan man köpa bland annat vibratorer som kan styras över internet via en app i mobilen.

Sedan finns alla dessa smarta högtalare som nu även börjat komma på svenska i form av Google Home. Förutom att svara på diverse frågor och spela musik kan högtalarna fungera som en hubb för övriga uppkopplade prylar i hemmet. Till exempel kan man via Google Home tända lamporna, starta sin robotdammsugare eller låsa upp dörren, enbart med hjälp av rösten.

I början av 2014 köpte Google dessutom upp företaget Nest som tillverkar uppkopplade termostater som lär sig ens temperaturpreferenser med tiden. Detta är bara början och trenden går mot allt fler uppkopplade saker i hemmet.

novelblue